piątek, 1 kwietnia 2011

Innowacyjne preparaty żywieniowe dla kotów


ImageSiara jest wydzieliną gruczołu mlekowego powstającą w pierwszych dniach po porodzie. Jest to mieszanina wielu składników o zróżnicowanych parametrach masy; właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych. Siara jest to gęsta, żółta ciecz, różniąca się znacznie od mleka. Siara zawiera ponad 250 związków chemicznych o prawie 40-krotnie zwiększonym udziale biologicznie aktywnych składników, w porównaniu z mlekiem, takich jak hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów, a także związki mineralne, witaminy, czynniki wzrostu. Zawiera również substancje wiruso-,bakterio- i grzybobójcze, w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty.
Fundamentalnym przesłaniem firmy „GENIUS” jest wykorzystanie sił natury w trosce o zdrowie kotów. Aby to wyzwanie zrealizować, korzystamy w tworzeniu naszych produktów jedynie z najwyższej jakości składników naturalnych, bez stosowania konserwantów, barwników i substancji syntetycznych. Najwyższy standard naszych produktów znajduje swoje odzwierciedlenie w ocenie efektów stosowania. Wyjątkowa skuteczność wynika z perfekcyjnie opracowanego składu, opartego na wykorzystaniu bioaktywnego colostrum bovinum.
Firma „GENIUS”, jest jedynym w Polsce producentem liofilizowanej siary bydlęcej (Colostrum bovinum).
Siara działa zgodnie z biologicznym założeniem początku życia. Natura chroni nowo narodzone potomstwo w sposób szczególny. Od dawna próbowano colostrum zastąpić sztucznymi odżywkami. Pomimo ogromnego rozwoju nauki próby te nie powiodły się. Naturalna odporność ofiarowana przez matkę jest najlepiej dostosowana do potrzeb noworodka. Doceniając wartość colostrum, rozpoczęto prace naukowe nad możliwością jego wykorzystania. Okazało się, że stosowanie colostrum jest możliwe na każdym etapie życia, nie tylko raz po urodzeniu, przynosząc nieocenione korzyści.
Siara bydlęca nie jest specyficzna gatunkowo. Colostrum krowie zawiera większość substancji jakie znajdują się w siarze kotów, psów oraz w siarze ludzkiej. Dlatego może być używane przez wszystkie inne ssaki łącznie z ludźmi.. Do aktywnych czynności biologicznych wymagana jest bardzo niska koncentracja składników siary (nanomole) (1).
Na podstawie badań dowiedziono, że zarówno substancje odpornościowe jak i enzymy o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych znajdujące się w organizmach wszystkich ssaków mogą być w dużej części zastąpione przez czynniki zawarte w krowim colostrum. Aktywne czynniki zawarte w siarze pełnią ważną rolę w regulacji systemu immunologicznego, zwłaszcza w układzie pokarmowym. Autorzy podają, że siara krowia może być użyteczna we wspomaganiu leczenia wielu chorób układu pokarmowego (3). Badania naukowe wykazały, że transfer immunoglobulin z siary poprzez układ pokarmowy zmniejsza się wraz z wiekiem, jednocześnie starsze osobniki także mogą absorbować immunoglobuliny, ale do efektywnego wchłaniania potrzebna jest większa ilość spożytego colostrum (4). Za jeden z ważnych czynników ograniczających rozklad immunoglobulin zawartych w siarze w procesie trawienia, uznaje się inhibitor trypsyny. Jest on białkiem termostabilnym i kwasoodpornym, hamującym proteolityczną aktywność trypsyny, o wysokiej oporności na działanie pepsyny. Immunoglobuliny siary odznaczają się bardzo wysoką aktywnością w odporności przeciwzakaźnej. Są bogate w przeciwciała neutralizujące wirusy i bakterie (5 ).
Inną grupę białek o dużym znaczeniu dla właściwości bakteriostatycznych czy bakteriobójczych siary stanowią niespecyficzne czynniki antybiotyczne, takie jak lizozym, laktoferyna, laktoperoksydaza. Lizozym jest czynnikiem bakteriobójczym prawie wszystkich płynów ustrojowych oddziałującym na ściany bakterii Gram dodatnich. Aktywność lizozymu wzrasta w obecności immunoglobulin. Będąc odpornym na protezy trawienne lizozym pochodzący z siary może zachować aktywność w czasie przechodzenia przez układ pokarmowy (6).
Laktoferyny siarowe są to wiążące jony żelaza glikoproteiny zaliczane do transferyn. Do najważniejszych biologicznych funkcji laktoferyn zalicza się: regulacje jelitowej absorpcji żelaza, właściwości antymakrobiotyczne i niedawno poznane zdolności antykancerogenne. Obecny stan wiedzy o laktoferynach wskazuje, że są to białka o ważnym znaczeniu żywieniowym i prozdrowotnym. Skład chemiczny laktoferyn siarowych, a przede wszystkim zdolność wiązania żelaza determinują ich odporność na działanie czynników koagulujących, np. ciepła, związków chemicznych oraz enzymów (7). Warto podkreślić, że sekwencja aminokwasów znanych laktoferyn wykazuje międzygatunkową, wewnętrzną homologację. Laktoferyna działa synergistycznie z lizozymem w niszczeniu ścian bakteryjnych (6). Ważnym aspektem przeciwmikrobiologicznej aktywności laktoferyny siarowej jest wybiórczość bójczego działania na mikroflorę jelita: laktoferyna hamuje wzrost E.coli i innych patogennych bakterii jelitowych ( głównie z rodziny Enterobacteriaceae), ale nie korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Rozwój prawidłowej flory bakteryjnej zapewnia sprawne procesy trawienia, wytwarzanie niektórych witamin, chroni przed rozwojem bakterii patogennych wzmaga odporność. Wykazano, że laktoferyna siarowa wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze (8), hamuje namnażanie się pasożytniczych pierwotniaków, jest także aktywna przeciwwirusowo. Siarowa laktoferyna bydlęca wykazuje właściwości przeciwnowotworowe (9).
Wymieniona powyżej laktoperoksydaza wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Inhibitor ten wspomaga układ obronny organizmu przed infekcją.
Omawiając siarę nie sposób pominąć omówienia znaczenia zawartych w niej witamin oraz związków mineralnych. Szczególna wartość tych składników siary, polega na wyjątkowo wysokiej przyswajalności oraz dużej koncentracji. Zawartość związków mineralnych, za wyjątkiem potasu, jest od 200 do 1000 % wyższa w siarze niż w mleku.
W siarze znajdują się witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol, holina i inne. Zawartość witamin, szczególnie A i E jest wielokrotnie wyższa niż w mleku. Witaminy te wraz ze związkami magnezu i cynku spełniają ważne funkcje we wspomaganiu mechanizmów obronnych organizmu oraz tworzeniu własnej odporności na infekcje. Witaminy E i C mają działanie antyoksydacyjne i stabilizujące membrany komórek obronnych (makrofagów, granulocytów, limfocytów).
Podawane w produktach firmy „ GENIUS” Colostrum zapewnia kotom odpowiedni poziom witamin. U kotów można się liczyć  z niedoborem witaminy A, gdyż odznaczają się dużym zapotrzebowaniem na nią, a nie są w stanie przekształcić jej roślinnych prekursorów, tj. β-karotenu. Gotowa witamina A w postaci retynolu musi im więc być dostarczana w pokarmie. Idealnym rozwiązaniem jest podawanie colostrum bivinum. Niedostatek witaminy A objawia się w schorzeniach skóry i oczu oraz zaburzeniach rozrodu. Również u kotów spotyka się niedobór witaminy E w postaci tzw. choroby żółtego tłuszczu, występującej po długotrwałym skarmianiu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Również i w tym przypadku podawanie preparatów zawierających siarę radykalnie poprawia poziom witaminy E w organizmie. U kotów często stwierdza się zaburzenia nerwowe będące następstwem niedoboru witaminy B1 (tiaminy). Jest ona bardzo nietrwała i łatwo ulega zniszczeniu przy podgrzewaniu, dłuższym przechowywaniu, w obecności dwutlenku siarki oraz pod wpływem enzymu tiaminazy, występującego w ciele niektórych ryb (10). Należy więc z góry przewidywać straty tiaminy w każdym poddanym gotowaniu pokarmie oraz jej niedoborze w większości  gotowych karm przemysłowych i wyrównywać je przez dodatek preparatów firmy „GENIUS” przeznaczonych dla kotów. Występujący w siarze, w dużej ilości, kwas nikotynowy zapobiega występowaniu choroby zwanej pelagrą, a występującej w postaci  owrzodzeń języka. Jest to schorzenie obserwowane nierzadko jako wynik niewłaściwego żywienia, gdyż koty nie są zdolne do ustrojowej syntezy kwasu nikotynowego z aminokwasu tryptofanu. Siara wchodząca w skład wszystkich dodatków żywieniowych produkowanych przez firmę „GENIUS” przeznaczonych dla kotów, posiada jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zawiera w swoim składzie wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, tzw. aminokwasy egzogenne, których organizm kota nie potrafi syntetyzować. Również zawiera aminokwas- argininę, którego brak w pożywieniu prowadzi do wystąpienia objawów niedoboru. Wszystkie białka zawarte w naszych produktach są białkami o wysokiej wartości odżywczej. Jakość ta wynika z zawartości wspomnianych już aminokwasów egzogennych, ale również endogennych, jak również właściwych proporcji poszczególnych aminokwasów egzogennych, które są zbliżone do proporcji występującej w białkach ustrojowych kota. 
                                                                                              
Progen Activ C jest preparatem firmy „GENIUS”, o najwyższej wartości biologicznej, przeznaczonym dla kotów. Obok colostrum bovinum, zawiera izolaty laktoprotein, koncentrat żółtka jaja kurzego oraz probiotyk. Wyjątkowa kompozycja dobranych składników sprawdza się zarówno okresie wspomagania wzrostu i rozwoju jak i późniejszego wieku oraz w czasie rekonwalescencji i leczenia. Dodanie probiotyku wpływa bardzo korzystnie na poprawę składu mikroflory układu pokarmowego, chroni system trawienny przed zaburzeniami, reguluje motorykę przewodu pokarmowego, rozwija procesy immunomodulacyjne, polepsza apetyt. Probiotyki działają troficznie i regeneracyjnie na nabłonek jelitowy zmniejszając jego przepuszczalność na bakterie oraz antygeny pokarmowe. Progen Activ C wspomaga organizm kondycyjnie, hamuje wpływ niekorzystnych czynników środowiskowych, spowalnia procesy starzenia jak również koryguje rozmaite błędy żywieniowe. Jednym z najbardziej spektakularnych własności Progen Activ C jest jego korzystny wpływ na stan okrywy włosowej. Sierść kota zostaje intensywnie, naturalnie wzmocniona, odzyskuje blask, staje się aksamitna w dotyku.
Obok, wspomnianego Progen Activ C, godnym polecenia wszystkim hodowcom kotów jest produkt o nazwie ACS. Jest to koncentrat liofilizatu colostrom bovinum. ACS jest szczególnie wartościowym produktem dla noworodków. Na zdrowie, żywotność i odporność kociąt po porodzie istotnie wpływa pobrana w odpowiedniej ilości i jakości matczyna siara. Jej niedobór ilościowy i jakościowy wpływa bezpośrednio na pomyślność dalszego wychowu. Najlepszym działaniem profilaktycznym i leczniczym jest podanie preparatu ACS. Colostrum krowie, z którego wyprodukowano ACS, zawiera większość ciał odpornościowych jakie znajdują się w siarze kotek. Wczesne podanie ACS po porodzie zwiększa szansę bezproblemowego odchowu noworodków. ACS jest również niezastąpioną odżywką stosowaną w hodowli kotów dojrzałych jak i rosnących. Zawiera grupy substancji odżywczych o działaniu synergicznym. Zawarta w siarze laktoferyna wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Aktywne czynniki zawarte w ACS są ważne dla wzrostu i regeneracji kości i chrząstek oraz naprawy innych tkanek. Podczas rekonwalescencji po przebytych chorobach, urazach, znaczenie siary jest nieocenione. Spożywanie ACS przez koty powodowało wzrost anabolizmu białkowego i poprawę wzrostu komórek w tkance łącznej. Koncentracja w ACS silnie działających bioaktywnych czynników, służy przywracaniu mechanizmów życiowych wszystkich komórek organizmu. Dzięki zawartości w siarze hormonu wzrostu, ACS posiada zdolność zwalczania, a nawet odwracania symptomów procesów starzenia.  ACS jest koncentratem colostrum wielokrotnie silniej działającym niż świeże colostrum. Siarę stosowaną w produktach firmy „GENIUS” wyprodukowano dzięki oryginalnej technologii liofilizacji. Liofilizacja jest metodą pozwalającą zachować wszelkie własności colostrum świeżego.
Produkty firmy „GENIUS” są nacechowane niezwykłą mocą przywracania zdrowia. Są specyfikami o dużej sile działania, przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa, nie kolidującymi z żadnymi sposobami żywienia, ani z żadną terapią farmakologiczną.


Literatura
1.    Pakkanen R, Aalto J. Growth factors and antimicrobial factors of bovine colostrums. InDairy J 1997;285-97
2.    Playford RJ, et al.Bovine colostrums is a health food supplement which prevents NSAID induced gut damage. Gut 1999; 44:653-8
3.    Mero A, et al.Effects of bovine colostrum supplementation on serum IgF-1,IgG, hormone and saliva IgA during training J.Appl Physiol 1997;83:1144-51
4.    Besser TE, Gay CC. The importance of colostrums to the health of the neonatal calf. Clin No Amer Food Animal Prac 1994; 10:107-17
5.    Fujihara T, Hoyishu K. Lactoferrin inhibits herpes simpleks virus type-1 infection in mouse cornea. Arch Virol 1995; 140:1469-72
6.    Vakil JR,et al. Susceptibility of several microorganisms to milk lisozymes. J Dairy Sci 1969;52:1192-7
7.    Viljoen M. Lactoferin: a general revive. Haematologica 1995; 59:252-67
8.    Bachman P.A. Eichhorn W.,Baljer G.,Wieda J., Plank P., Becker W.,Mayr A., Tierartzl.Umsch.40,8,1982
9.    Yoo Y.C.Watanabe S.Huta K, Shimazaki K. Azuma L. : Bovine lactoferrin a peptide derived from bovine lactoferrin, inhibit tumor metastasis in mice. Jpn. J Cancer Res.,1997;88:184-190
10.    Grunbaum.E.G. Żywienie psów i kotów. PWRiL Warszawa 1988

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz